Z Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

Z is het eerste boek in Nederland over de Russische invasie. In Z analyseert Hella Rottenberg de achtergronden en ontwikkelingen in Rusland die leidden tot de fatale beslissing van de invasie en beschrijft ze hoe Poetin zijn land en zijn regime naar de rand van de afgrond voerde. Het boek is uitgegeven bij Alfabet.

Poetin viert de annexatie met de bestuurders van de vier bezette Oekraïense provincies,

Op 30 september 2022 ondertekende Poetin verdragen waarmee hij vier Oekraïense provincies annexeerde. Zeven maanden eerder gaf hij het bevel om Oekraïne binnen te trekken met als doel de regering omver te werpen en het land te 'denazificeren'. De letter Z werd het symbool van de invasie en de spoedig verwachte victorie. Elk dissident geluid werd gesmoord. In een paar weken tijd veranderde het autoritaire bestuur in een dictatuur van een wraaklustigde leider.Poetin nam wraak op het Westen,op Oekraïne, op zijn binnenlandse tegenstanders, ja, op de geschiedenis zelf.
'Met kennis van zaken, verlevendigd door vele persoonlijke gesprekken met gevluchte Russen, ontleedt Hella Rottenberg de Russische frustraties en ambities die tot de inval in Oekraïne hebben geleid. Een heldere en handzame uitleg voor wie de achtergrond van deze oorlog wil begrijpen.' 
Bob Deen, Instituut Clingendael

Lees de inleiding van Z

Bekijk de inhoudsopgave van Z

Luister naar interview bij VPRO's Bureau Buitenland (vanaf minuut 11'34)

Lees de recensie van NRC (4 ballen)

Lees de recensie van prof. Emmanuel Waegemans