Biografie Hella Rottenberg

Hella Rottenberg is journalist met een lange carrière bij dag- en weekbladen.

Tegenwoordig is zij een van de drie redacteuren van het kennisplatform RaamopRusland.nl, waarvan ze mede-oprichtster is, en ze schrijft boeken, waarvoor ze vaak een jaar of langer onderzoek doet.

Na een studie Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en in (het toenmalige) Leningrad, ging ze als specialist Oost-Europa aan de slag voor de Wereldomroep en vervolgens de Volkskrant. Zij versloeg in 1989 de val van het communisme in Oost-Europa, werd correspondent in Praag  en maakte de eerste vrije verkiezingen in Oosteuropese landen mee. Daarna verhuisde ze  naar Moskou en deed vanaf 1991 verslag van het instorten van het Sovjet-regime en uiteenvallen van het imperium.  Daarop volgde een periode als parlementair verslaggever in Den Haag en onderzoeksjournalist.  In die laatste hoedanigheid ontdekte ze de plundering van een collectie Russische avantgarde kunst met schilderijen en tekeningen van Kazimir Malevitsj en schreef daar een boek over, Meesters, marodeurs.

Vanaf 2000 werkt ze freelance. Ze schreef o.a. voor Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, NRC-Handelsblad, Trouw. de Volkskrant en Wordt Vervolgd over maatschappelijke, culturele en politieke onderwerpen, en besprak non-fictie boeken.

Zij werkte daarnaast als programmamaker bij debatcentrum De Balie en trainer voor buitenlandse journalisten in Hilversum.